ب- راه کنترل غريزه جنسي :
کارشناسان مسايل جوانان،براي کنترل غريزة جنسي راهکارهاي متعدد ومتفاوتي بيان کرده اند ،به برخي از آن ها اشاره مي کنيم:
ا -داروئي و غذايي:
1- داروهايي جهت کاهش شهوت جنسي به صورت آمپول و قرص و پودر در داروخانه ها موجود است0
2- برخي داروهاي گياهي در کاهش غريزه جنسي تأثير زيادي دارند مثل سداب که گياهي است داراي برگ هاي ريز و باريک، ولي بسيار بد بو که به يوناني فيجن و در شمال ايران (تنکابن و مناطق ديلمان )"پيم" ناميده مي شود0عصاره و جوشانده برگ آن ميل شود (1).هم چنين کافور که پودر آن در برخي از مجامع شبانه روزي ايران ،براي تعديل غريزه جنسي جوانان ،در غذاهاي شان مي ريزند 0البته براي تعيين مقدار آن حتما بايد با پزشک مشورت شود 0
3- از غذاهايي که طبع سرد دارند مثل عدس، لبنيات به خصوص ماست،و سبزي به ويژه کاهو و کلم زياد استفاده کنيد.
4- از خوردن مواد غذايي انرژي زا و محرک که طبيعت گرم دارند،مانند:عسل ،خرما،پياز،موز، ارده شيره ،قاووت،سير،تخم مرغ،فلفل و انواع ادويه جات، گردو،پسته و... پرهيز کنيد يا به حد اقل برسانيد 0
5- کم‌خوري: يکي ديگر از راه‌هاي کنترل غريزة جنسي، دوري از پرخوري است. از اين رو در روايات اسلامي از روزه‌داري به عنوان عامل تعديل غريزه جنسي ياد شده است.
پيامبر اکرم(ص) مي‌فرمايد: «اي جوانان، هر يک از شما قدرت ازدواج دارد، ازدواج کند . اگر قدرت ندارد، روزه بگيرد، زيرا روزه گرفتن براي کنترل شهوت مفيد است».(2)
6- - اطراف آلت تناسلي را از موهاي زايد صاف نکنيد ،مگر آن که بلند شدن موها ضرر داشته باشد .در اين صورت به جاي تيغ از نوره استفاده کنيد .

ب- تفکر و انديشه صحيح ‌:
به طور كلي‌، فكر كردن صحيح‌، به طور مستقيم يا غير مستقيم‌، از عوامل بازدارنده به شمار مي‌آيد، زيرا مانند آيينه صاف‌، زيبايي ها و زشتي‌هاي امور را براي انسان نشان مي‌دهد. قرآن در آيات بسياري‌، مردم را به انديشيدن و تفكر، درباره حقايق عالم دعوت كرده‌، از آن‌ها خواسته است كه بدون فكر، كاري را انجام ندهند.
حضرت علي‌ نيز مي‌فرمايد: "ما ذل‌ّ من احسن الفكر; كسي كه نيكو بينديشد، هر گز ذليل وخوار نمي‌شود."(3)
به کار گيري انديشه از دو جهت در کنترل غريزه جنسي مؤثر است 0
1- انديشه در آثار مثبت و مطلوبي که کنترل غريزه جنسي در سلامت جسم و روان دارد . هم چنين در تقويت قدرت اراده و تصميم گيري ،بصيرت و بينايي،حافظه و استعداد،فهم و دانايي فرد اثر مي گذارد . از سويي ديگرخداوند محبت او را در دل مردم و مؤمنان قرار مي دهد.از لطف و عنايت هاي ويژه خويش در دنيا بهره مندش مي سازد ،همان گونه که حضرت يوسف(ع) و جناب ابن سيرين از شاگردان امام صادق(ع)و صدها نفرديگر با کنترل شهوت صاحب کمالات و مقامات معنوي والايي شدند0 البته پاداش هايي که خداوند به کنترل کنندگان شهوت در آخرت مي دهد، با آثار و پاداش هاي دنيوي آن قابل مقايسه نيست و کسي جز خدا حد و اندازه آن را نمي داند0
2- انديشه در مورد آثار وضعي و بيماري هاي جسمي (به ويژه بيماري هاي مربوط به مجراي ادرار) و رواني و روحي استمنا و ديگر راه هاي شهوت راني هاي غير مشروع از يک سو و تفکر در کيفرها و عذاب هايي که در آخرت دامنگير وي مي شود، از سويي ديگر مانع شهوت گرايي مي گردد0
ج-سالم سازي انديشه و دور شدن از دام ها و تله هاي شيطاني:
1- مشکل‌ترين مرحله رويارويي با انحراف جنسي، سالم سازي انديشه و پرهيز از افکار شهوي است. امام علي(ع) مي‌فرمايد:
«کسي که در پيرامون گناه بسيار بينديشد، سرانجام به آن کشيده خواهد شد».(4) بنا براين لازم ذهن و انديشه خود را کنترل کنيد .از متمرکز شدن در مورد جنس مخالف و مسايل غريزي و شهواني پرهيز کنيد .هر وقت ذهن به صورت ناخواسته به آن سمت کشيده شديد، تغيير وضعيت دهيد ،مثلا راه برويد ،بدوييد ،ورزش کنيد ،آب سرد به صورت بزنيد يا قرآن بخوانيد،ذکر خدا بگوييد. کلمه "ما شاءالله ولا حول ولا قوة الّا بالله العظيم" را زياد بگوييد ،و يا با صداي بلند شعر و آواز بخوانيد0
2- ـ کنترل چشم:
نگاه راهبر دل و دام شيطان و بذر شهوت است. براي مهار غريزه جنسي بايد از ديدن آن چه که ميل جنسي را تحريک مي‌کند ،خودداري کرد. امام علي(ع) مي‌فرمايد: «بهترين عامل روگرداني از شهوات، فروبستن چشم‌ها است» (5)
3ـ عدم اختلاط زن و مرد:
همنشيني زن و مرد و هم‌سخن شدن و خلوت کردن با يکديگر زمينه را براي تحريک شهوت جنسي فراهم مي‌کند.
4- از تماشاي برجستگي‏هاي بدن خود و ديگران و صحنه‏هاي تحريك كننده جدا خود داري كنيد.
5- از فكرکردن و ترسيم نمودن صحنه‏هاي محرك در ذهن و خيال پرهيز کنيد .
6-از گوش دادن به آوازها و موسيقي‏هاي تحريك‏كننده و مبتذل اجتناب کنيد0
7- از نشست‏هاي غفلت‏زا و معاشرت با دوستان ناباب و گوش سپردن به سخنان تحريك‏آميز،فاصله بگيريد0
د-خود شناسي و توجه به کرامت انساني ‌:
بخشي از گناهان‌، بر اثر آن است كه انسان‌، به ارزش خود پي نبرده است‌;هنگامي که انسان‌، شخصيت و جايگاه خود را در نظام هستي بشناسد و به آن توجه داشته باشد،گناه نمي کند0 زيرا وقتي به اين حقيقت آگاهي يافت که خداوند اساس وخمير مايه آفرينش او را از قطره آبي نجس و بي ارزش که با چشم غير مسلح قابل ديدن نيست آفريده است ،و از سويي ديگر به وي استعدادهاي شگفت انگيز داده و او را به مقامي والا و ارجمند که برتر از همه موجودات است ،رسانيده است، حاضر نخواهد شد خود را همرديف حيوانات قرار دهد .شخصيت و کرامت انساني و عزّت نفس خود رابه دست خواسته هاي حيواني و نفس امّاره يا شيطان بسپارد0 حضرت علي عليه السلام مي فرمايد :
کسي که در درون خويش احساس عزّت و کرامت و بزرگواري دارد ،هيچ وقت حاضر نمي شود آن را با گناه از بين ببرد و خود را خوار و بي مقدار نمايد0 نيز مي فرمايد:
"قبيح بذي العقل ان يكون بهيمة وقد امكنه ان يكون انساناً;
براي خردمند، زشت است كه هم چون حيوان باشد، با اين كه براي او ممكن است‌، انسان باشد."(6)
ه- معنويت درماني:
1- تقويت ايمان و معرفت به خدا:
ايمان به خدا و توجه به او در همه جا، از اساسي‌ترين اهرم‌هاي بازدارنده از گناه است‌، زيرا اين موضوع‌، آن چنان نيرويي در برابر گناه براي انسان به وجود مي‌آورد كه او را نفوذناپذير مي‌كند. در آيات زيادي‌، بر ايمان‌، براي بازداري از گناه‌، تكيه شده است‌; نظير آيات: "أَلَم‌ْ يَعْلَم بِأَن‌َّ اللَّه‌َ يَرَي‌َ;(علق‌،14) آيا انسان نمي‌داند كه خداونداو را مي‌بيند."واو پيوسته در پيشگاه ودر محضر خدا است؟
-"إِن‌َّ الَّذِين‌َ اتَّقَوْاْ إِذَا مَسَّهُم‌ْ طَائف مِّن‌َ الشَّيْطَـَن‌ِ تَذَكَّرُواْ فَإِذَا هُم مُّبْصِرُون‌;(اعراف‌،201) پرهيزگاران‌، هنگامي كه گرفتار وسوسه‌هاي شيطان شوند، به ياد خدا مي‌افتند و بينا مي‌گردند0بنا براين با تقويت خدا شناسي بايد ايمان را قوي ساخت.
خواندن همه نمازها ي واجب به ويژه نماز صبح در اول وقت، هم چنين برقراري ارتباط نزديک با خدا از راه مناجات و خواندن دعا به خصوص دعاي کميل با توجه به معاني ومفاهيم آن تأثير شگرفي در کنترل خواهش هاي نفساني دارد. 0
2- آخرت گرايي:
توجه به پاداش اخروي درباره کساني که دامن خود را از گناه پاک داشته اند. امام علي(ع) مي‌فرمايد: «کسي که به بهشت علاقه دارد، خواهش‌هاي نفس و شهوات را فراموش کند».(7)
3- ياد مرگ:
رسول خدا(ص) اصحاب خود را درباره مرگ بسيار سفارش مي‌کرد و مي‌فرمود: «زياد مرگ را ياد کنيد، زيرا ياد مرگ شکنندة لذات نفساني و مانع ميان تو و شهوات است». (8)
4- با شركت در مجالس مذهبي، دعا، خواندن نمازهاي نافله و نافله شب پيوسته در صدد تقويت نيروي ايمان خود باشيد.
5- تلاوت قرآن:
بي‏شك انس با قرآن، تلاوت، تدبر و تفكر در مضامين آن، خود شفاي هر دردي است كه به سرعت، كار هر پريشاني را رو به سامان مي‏برد و زخم‏هاي پنهان را، التيام مي‏دهد . همت‏ها را تا آسمان‏ها بالا مي‏برد . بشر را از فرو رفتن در هواهاي نفساني، نجات مي‏بخشد.

و - فرصت شناسي واستفاده بهينه از آن:
1- براي تمام اوقات شبانه روز خود برنامه‏اي منظم ، تدوين كنيد . هيچ زماني را بدون برنامه قبلي سپري نكنيد زيرا براي آن اوقات شيطان برنامه‏ريزي مي‏كند.
2- ورزش:
يکي از راه‌هاي آرام کردن طوفان غريزه جنسي در انسان، ورزش و فعاليت بدني است، زيرا ورزش مقدار فراواني از انرژي‌هاي بدني و فکري انسان را به خود اختصاص مي‌دهد و از مسايل ديگر کم مي‌کند.
3- اوقات فراغت خود را با مطالعه و انجام كارهاي هنري، فني، و... پر كنيد.هيچ گاه تنها يا بيکار نمانيد0
نکات مهم:
1- راه حل دين در خصوص نوع مقابله و مواجهه به غريزه جنسي نخست ازدواج و نكاح مشروع است.پيامبر اسلام فرمود: «اي گروه جوانان! هر يک از شما که قدرت ازدواج دارد، حتماً اقدام کند، زيرا بهترين وسيله است که چشم را از نگاه‌هاي آلوده و عورت را از بي‌عفتي محافظت مي‌کند».(9)
در عين حال قرآن مجيد راه مقابله با طغيان غريزه جنسي را در صورت فراهم نبودن زمينه ازدواج، عفت‌پيشگي و يا خويشتن‌داري در امور جنسي مي‌داند و مي‌فرمايد: «آن ها که وسيله ازدواج ندارند، بايد عفت پيشه کنند تا خداوند آنان را به فضلش بي نياز کند».(10) البته اين امر، نياز به مقاومت سرسختانه دارد که در روايات به عنوان جهاد اکبر مطرح شده است.

2- براي نجات از اين وضعيت لازم است با عزمي راسخ و اراده‏اي محكم به راهكارهاي فوق پاي بند باشيد كه در پرتو عمل به آن و بدون هيچ گونه تنبلي، سستي، اهمال‏كاري موفقيت خود را تضمين خواهيد كرد و گرنه دردي دوا نخواهد شد.
اين نوشتار را با اين جمله به پايان مي‏بريم كه بزرگان گفته‏اند: «نفس را مشغول بدار وگرنه او تو را به خود مشغول خواهد ساخت».

پي‌نوشت‌ها:
1. جهت اطلاع بيش تر به لغتنامه دهخدا رجوع شود.
2. بحار الانوار،ج 100،ص 22.
3.غررالحکم،ج 1،ص56 .
4. همان،ج 5 ،ص 321 .
5. همان،ج 6،ص164.
6. کنز الفوائد،ج1،ص99 ؛شرح نهج البلاغه ابن ابي الحديد ،ج 20 ،ص306.
7. نهج البلاغه ،قصار30
8. بحار الانوار،ج 74 ،ص388 .
9. مکارم الاخلاق، ص 100.
10. نور (24) آيه 33.



:: موضوعات مرتبط: چگونه غریزه جنسی خود را کنترل کنیم , ,
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
نویسنده : محبان علی بن ابی طالب
تاریخ : شنبه 7 آبان 1390

صفحه قبل 1 صفحه بعد